TOP termékek
Hírlevél
Fizetési megoldás
Blog
2022.09.07 00:00

Latex matrac

Bemutatjuk a latex matracot!

Mi az a latex?

Milyen előnyökkel bír egy latex matrac?

Miért jó választás?

Létezik 100%-os természetes latex matrac?

Olvassa el cikkünket, mindenre fény derül!

 

A latex eredetileg növények kaucsukot tartalmazó tejszerű nedvét jelentette. Neve latinból származik (latex = folyadék, nedvesség).

A természetes latex mintájára a vegyipar ma már előállít szintetikus, más néven műlatexeket is, melyek többé-kevésbé hasonlítanak a természetes latexre.

A természetes latexek közül legnagyobb jelentősége a kaucsukfa nedvének van, ezért a kaucsukfa a legfontosabb technikai haszonnövény, mely elsősorban Thaiföldön, Malajziában és Indonéziában él.

A latextartalmú tejnedvet a kéreg átlós irányú bevágásával nyerik. A fehér színű, tejszerű, sűrű latexet a fa kérgének óvatos megvágásával nyerik ki, a gyűjtőedényekbe órákon keresztül gyűlik össze a gumitej.

A nyersgumi hőségben ragacsos, hidegben törékeny; csupán a vulkanizáció felfedezése (1839-ben) tette sokoldalúan felhasználhatóvá. A latexet gyakran használták az ülések párnázására különböző szállítási módokban.

 A 30-as évek elején a Dunlopillo kaucsuk alapú habgumiból elkészítette az első latexmatracot, mely hatalmas sikert arattak annak képességei miatt, hogy friss maradt, tartósan megőrizte formáját, és bizonyítottan nem telepedtek meg bennük az akkoriban nagy problémát okozó ágyipoloskák és baktériumok.

 

Minden latexmatrac latexből készül?

A matracpiacon fellelhető, kedvező árfekvésű latex matracok egy részének semmi köze nincs a természetes latexhez. Ezek teljes mértékben műkaucsukból (sztirol-butadién) készülnek.

Jóval magasabb árkategóriában találhatók a natúrnak mondható latex matracok. Ezeknél a tényleges természetes latex tartalom nagyjából 85-95% (a gyakorlatban nincs 100%-ig natúr latex matrac). Ilyen védjeggyel rendelkező gyártó azonban csak 1-2 van a világon.

A latex ágybetétek többsége természetes gumilatex és műkaucsuk keverékéből áll. A két anyag aránya változó, általában 20-40% közötti a natúr latex aránya ezekben a matracokban.

 

A latex matrac előnyös tulajdonságai:

- rendkívül komfortos: a rugalmas latex matrac puhán körbe öleli a test formáját, precízen alkalmazkodik a gerincoszlop természetes hajlataihoz. A gerinckímélő latex matrac minden alváspózban prímán követi a test vonalát.

- pontrugalmasság: a latex csak azon a ponton nyomódik be, ahol súlyunkkal terheljük, felületén a mozgás nem terjed tovább. A rugalmas matracon sokkal könnyebb mozogni és ezzel átfordulni is az éjszaka folyamán.

- szellőzés: a latex hab a legjobban szellőző matrac alapanyagok közé tartozik. Belsejében milliószámra találhatók légbuborékok, a nyitott cellaszerkezet miatt kiválóan átjárja a levegő a latex matrac belső magját is.

- antiallergén, antibakteriális: a latex nem kedvez a poratkák, allergén anyagok és mikrobák megtelepedésének, mivel előállítása során magas hőfokra hevítik, ezzel teszik szilárddá szerkezetét. A vulkanizálás lényegében pasztörizálásnak számít, mely elpusztítja az allergéneket és baktériumokat.

- strapabírás: összetételüknek és tömegsűrűségüknek köszönhetően kiemelkedő formatartással rendelkeznek, éveken keresztül megtartják alátámasztó képességüket.

Miért kerül kókusz a matracba?

Mert a kókuszdió és a kókuszpálma háncsából készített kókuszrost lapok rugalmasak, ugyanakkor megfelelően kemények is ahhoz, hogy alátámasszák a fekvő emberi testet. Sima és hullámos formában, illetve eltérő vastagságban alkalmazva befolyásolják a matracok gerincalátámasztási képességeit.

A matracszerkezetbe ágyazott kókuszrostnak vagy merevítő vagy keményítő szerepe van, attól függően, hogy milyen vastag és hogy hol helyezik el.

Ha középen vagy a matrac felső részében található, akkor keményíti, ha az alsó harmadban vagy annál lejjebb, akkor merevíti a matracot.

 

Válogasson latex-kókusz matracaink közül!

https://www.matrac-sopron.hu/spl/849771/Latex-kokusz-matracok

Webáruház készítés