TOP termékek
Hírlevél
Fizetési megoldás
Blog
2021.01.06 13:41

Rugós matracok szerkezete

Rugós matracok szerkezete

Matracválasztásnál elsődleges kérdés, hogy milyen szerkezete legyen a megfelelő matracnak.

Ehhez a döntéshez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani: bemutatjuk, a különböző magszerkezeteket.

A rugós matracok tekintetében kétféle szerkezetről beszélhetük: bonell rugós és tasak rugós. (Régen elterjedt volt az epeda rendszerű rugózat is, mely egyetlen szál, teljesen össszefüggő acélhuzatból készült. Ma már Magyarországon nem kapható ilyen matrac.)

A bonell rugós magszerkezetek

A bonell rugó elődjét már az 1800-as évek közepétől használták, elsősorban székekben. Az első rugós matrac Németországban készült. A bonell rugó általában homorú csavart alakú, mely miatt tölcséres rugónak is nevezik. A rugók kialakításához a legkülönfélébb vastagságú drótokat használnak, értelemszerűen a vastagabb drótból készült rendszerek feszesebb, masszívabb alátámasztást biztosítanak.

A rugók a tetejüknél, az aljuknál, valamint keresztirányban rugóspirálokkal össze vannak fűzve. A rugózat tehát egységként működik, a terhelés optimális elosztása érdekében. Mivel a matracot a fekvő test, nem egyenletesen terheli, ezért szükséges a statikai matracmag úgynevezett zónázása is.
A jól zónázott matrac megengedi a testkontúrnak megfelelő alakváltozást és ugyanakkor stabil alátámasztást ad.

 

A bonell rugóra bármilyen párnázóréteg elhelyezhető.
Ezeknek a rétegeknek különböző kombinációja határozza meg a matrac keménységét, teherbírását és rugalmasságát.
A bonell rugós matracok egyedül álló tulajdonsága, hogy a tölcséres rugóforma miatt oldal irányban is enged érzékelhető szabad elmozdulást, a matrac oldalra kicsit „mocorog”. Sok felhasználó ezt a tulajdonságot különösen kedveli.

 

Bonell rugós matrac kínálatunkat itt találja: https://www.matrac-sopron.hu/spl/941567/Bonell-rugos-matracok

 

A tasakrugós magszerkezetekről általában

A rugós matracok újabb generációja a tasakrugós (vagy más néven zsákrugós) matracok. Ebben az esetben az acélrugók külön-külön kis textilzsákokba vannak rögzítve, az így egyesített rugók tehát egymástól függetlenül tudnak mozogni.

A bonell rugós rendszerhez képest kisebb átmérőjű rugókból áll, ezért az úgynevezett pont-rugalmassága az ilyen rugóágyazatnak jobb. Minél több rugó van a matracban, azaz minél nagyobb a rugósűrűség, annál könnyebben alkalmazkodik a testformákhoz. A matrac minőségét és kényelmi fokozatát tehát többek között a rugósűrűség határozza meg.

Ezenkívül zónázott kialakítása miatt ideálisan alkalmazkodik a test vonalához, ezáltal egyenletes tartást, megfelelő alátámasztást biztosít a csípő és váll környékén is.

Táskarugós matrac kínálatunkat itt találja: https://www.matrac-sopron.hu/spl/627444/Tasakrugos-matracok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Webáruház készítés