TOP termékek
Hírlevél
Fizetési megoldás
Blog
2020.12.08 09:27

Memóriahab, amit tudni kell róla

Minden, amit a memóriahabról tudni kell

memóriahab (más néven emlékezőhab vagy "Memory Foam") egy úgynevezett, viszkoelasztikus poliuretánból készül. Ez az anyag hőmérséklet-érzékeny. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál jobban ellenáll a változásnak, míg a magasabb hőmérsékleten hajlamosabb a nagyobb rugalmasságra. Emellett nyomásra érzékeny.

Története

A memóriahab története egészen az 1966-os évig nyúlik vissza, amikor is a NASA Kutatási Központ kifejlesztette azt. Ezzel az anyaggal párnázták ki az űrhajók belsejét, hogy a nyomáskülönbségeket kiegyenlítsék, ezzel is segítve az űrhajósok biztonságosabb utazását.

A hőérzékeny memóriahabot eredetileg „lassú rugós habnak" nevezték el. Nyitott cellás struktúrájának köszönhetően hőre és nyomás hatására lágyul, és lassan nyeri csak vissza eredeti formáját.

Amikor a NASA bemutatta a nyilvánosságnak az emlékezőhabot az 1980-as évek elején, a Fagerdala World Foams vállalat volt az egyik csupán a néhány közül, akik hajlandók voltak a habanyaggal dolgozni, mivel a gyártási folyamat bonyolultnak és megbízhatatlannak bizonyult. Az 1991-ben megalkotott Tempur Pedic svéd matrac piacra kerülése végül ahhoz vezetett, hogy a Tempur nagyvállalat lett az emlékezőhab fő gyártója.

Eleinte csak az egészségügyben használták ezeket a matracokat, olyan esetekben, amikor a beteg hosszú időre ágyba kényszerült. Egy idő után a sok ágyban töltött óra már egészségtelennek bizonyult, és a betegen megjelentek a felfekvések tipikus jelei. Mivel a páciensek bizonyos testrészei hosszabb ideig folyamatos nyomásnak voltak kitéve, így azon pontok vérellátása csökkent vagy akár leállt, nem véletlen tehát, hogy felfekvés alakult ki rajtuk, és üszkösödni kezdtek. Az emlékezőhabos matracok ezeket a felfekvéseket voltak hivatottak meggátolni, sikeresen.

 

Ma már a háztartásokban is megtalálható, matracok, fedőmatracok és párnák sokasága készül ebből az anyagból. Orvosi célokra is kiváló lehetőséget nyújt, mint például kerekesszékek ülőpárnáiként, vagy kórházakban párnaként és fedőmatracként, ahol a betegek sokáig tartó fájdalommal és testi problémákkal küzdenek. Példaként a memóriahabos nyakpárna megkönnyítheti a krónikus nyaki fájdalommal küzdők mindennapjait. Hőtartó tulajdonsága pedig segíthet azon személyek számára, akik fájdalmait a meleg enyhítheti.

Sajnos ez a hőtartó tulajdonság nem minden esetben előnyös, ezért a gyártók kifejlesztettek egy második generációs emlékezőhabot, melynek cellaszerkezete már jóval nyitottabb, így légáteresztő képessége lényegesen javult.

2006-ban pedig megjelentek a harmadik generációs memóriahabok is. A viszkoelasztikus-gél, vagy memória gél elnevezésű anyag viszkoelasztikus hab és gél részecskék elegyéből tevődik össze, mely csökkenti a csapdába ejtett testhőmérsékletet, gyorsabban nyeri vissza eredeti formáját és lágyabb érzetet kölcsönöz a matracnak. Bár számos matracgyártó kísérletezett ezzel az anyaggal, a gél matracok csupán 2011-ben kezdtek népszerűvé válni. A gél emlékezőhab kidolgozása óta már számos más anyaggal is kísérletezni kezdtek. Aloe Vera, zöldtea kivonat és aktív szén kombinációival csökkenteni tudják az emlékezőhab sajátságos illatát és kiváló aromaterápiás kezelésként szolgálnak alvás közben. A bambusz szálat pedig a matracok huzatába szőtték bele, hogy gyorsabban és könnyebben elpárologtathassa az izzadásunkkal által okozott nedvességet.

 

Jótékony hatásai

A memóriahab a felhasználóknak számos előnnyel jár. A legnyilvánvalóbb, hogy csökkentett nyomás nehezedik a testre és a gerincre. Emellett a memóriahab-matracot használók már klinikailag is bizonyították, hogy a használat során egyre több az alvásnak a REM ciklusa amikor mély alvásban vagyunk, és a non-REM (gyors szemmozgás) lecsökkent, így egy jobb minőségű, pihentetőbb alvást kaptak. Más szóval, azt tapasztalhatjuk, hogy a memória hab matracon többet pihenünk kevesebb idő alatt, mint a hagyományos rugós és habmatracokon.

Allergiások részére, a memóriahab-matrac különösen hasznos lehet, mert hipoallergén, alapanyagának köszönhetően távolt tartja a poratkákat. Az emlékező hab (Memory Foam) termékeket használók számára tehát jelentős előnyöket rejthet ez a hab, különösen azoknak, akik vérkeringése nem kielégítő, fibromyalgiában, ízületi bántalmakban, inszomniában, álmatlanság) vagy éppen csontritkulásban szenvednek.

 

A TEMPUR cég termékeit megtalálja nálunk, mely a legmagasabb minőséget képviseli. Katt ide!

Ezenkívül kínálatunkban számos más gyártó memóriahab matracait (katt ide) és párnáit (katt ide) is forgalmazunk ebből az anyagból.

TEMPUR páran kínálatunkat itt találja!

 

Forrás: wikipédia

Foto: tempur.com

 

 

Webáruház készítés