TOP termékek
Hírlevél
Fizetési megoldás
Blog
2020.11.23 14:55

Miért népszerű paplan töltőanyag a toll?

Miért népszerű paplan töltőanyag a toll?

A paplanok és párnák töltőanyagai több félék lehetnek. A legrégebbi múltra a víziszárnyasok tollának és pelyhének felhasználása tekint vissza. De vajon miért? 

A liba az egyik legkorábban háziasított baromfifaj. A Magyarországon tenyésztett madarak pehely minősége a klíma, a fajták és a hagyományos tartási körülmények miatt sajátos és utolérhetetlen. Az extra minőség előállításához megvan a szabadtartásos legeltetés lehetősége és szakemberek hozzáértése.

A madarakon a toll- és pehely a bőr irharétegében lévő szemölcsökből fejlődik ki. Tollaikat a farok alatti mirigyek termelte váladékkal vízhatlanítják a vízimadarak amikor „tollászkodnak”. A tollazatot évente legalább egyszer levedlik, azaz a régi, elhasználódott tollazat lehull és helyébe új tollak nőnek.

A vízimadarak a tollon kívül pelyhet is növesztenek. A toll és pehely között formailag az a különbség, hogy míg a toll 2 dimenziós, egy középső tollgerincből jellemzően két oldalra fejlődik a tollzászló, addig a pehely nem rendelkezik a tollra jellemző merev szárral, hanem szerteágazó 3 dimenziós kis csillagok. Sokkal könnyebbek és hőszigetelő képességük is nagyobb, hosszú életű és ellenálló alapanyag, amely extrém terhelés alatt sem veszíti el formáját. Hidegben melegít, melegben pedig hűsen tart. Ilyen jellemzői szintetikus anyagoknak általában nincsenek.

A pehely újratermelődő és környezetbarát anyag, amely a természetben keletkezik és biológiailag tökéletesen lebomlik.

Paplan töltésre általában a pelyhet, vagy pehely és toll keverékét használunk. Annál jobb minőségű egy paplan minél magasabb benne a pehely aránya. A párna esetében viszont szükség van a tollak rugalmas gerincére is a fej alátámasztása érdekében. Léteznek úgynevezett szendvics párnák, amelyek középén van egy elkülönített rész, ami keményebb töltetet tartalmaz, ide toll kerül, a külső kamrákba pedig pehely. Így a párna teherbíró lesz, de mégis puha tapintású.

Válogasson toll és pehely töltetű paplan és párna kínálatunkból!

Webáruház készítés